- Trivsel, kunnskap og mangfold
MG 0482

Mandag morgen var det tid for utdanningsmesse i skolens kantine. Bord og stoler var ryddet vekk til fordel for stander for ulike utdanningsprogram. Messen arrangeres av opplæringskontorene, men lokale elever og lærere var også engasjert på en del av standene.

På standen til teknologifag kunne de melde om rekordsøkning de siste årene. De kunne fortelle at mange velger å gå to år på skole, og to år i lære før de søker ingeniørstudier. Dette er en løsning som også bransjen ønsker, og elevene slipper å ta «påbygg» for å oppnå studiekompetanse. I tillegg kunne Marita fortelle om muligheten for å gjøre som henne, å velge TAF. TAF står for teknisk allmennfaglig utdanning, og er et 4-årig utdanningstilbud, hvor du får både fagbrev (med lønn) og spesiell studiekompetanse (med realfag) som kreves for å søke videre til ingeniørutdeanning. MG 0490

På standen til Søgne vgs. stod Eileen og Cathrin som er elever på VG3. De tar naturforvaltning, og begrunnet valget med at dette gir generelle studiekompetanses, samtidig som man lærer noe som er mer praktisk samtidig. Kristiansand er den største målgruppen for skolen, men det var også en del fra Vennesla som viste interesse for naturbruk. Mange av elevene har en interesse fro hest i utgangspunktet, men jentene kan anbefale studiet for alle som ønsker en mer praktisk og spennende skolegang enn det de kanskje får på studiespesialiserende.

Fra Vennesla ungdomsskole kom Helene Kristiansen, Cecilie Hodnemyr og Idun Aas. De tre venninne har nesten bestemt seg for hva de skal velge på videregående. Cecilie heller til studiespesialiserende, ettersom dette virket som det rette, og hun har også en søster som valgte denne veien. Helene og Idun tror de kommer til å søke Medier og kommunikasjon. Dette begrunner de med at de får generell studiekompetanse, samtidig som de får jobbe med noe som virker gøy og mer praktisk. På spørsmål om hva som har ført til dette valget, sier jentene at de fattet interesse for MK, da de var og besøkte skolen i fjor. MG 0485

På standen til restaurant og matfag kunne man smake på rød og blå væske. Her kunne Per Kjær, som underviser innen restaurant og matfag fortelle at smaken påvirkes i sterk grad av synet, og det stemte ettersom den røde drikken smakte bringebær, men det viste seg å være eplesmak. Han kunne videre fortelle at det er mangel på elever og lærlinger. Trond Kristiansen ved samme stand kunne fortelle at det står ledige læreplasser, som rett og slett ikke blir fylt opp på grunn av for få elever. De mente begge at dette har sin årsak i et for stort fokus på studiekompetanse.

Ingeborg og Amalie fra 2HO kunne tilby gratis blodtrykktest. Tilbudet var foreløpig litt lite benyttet, men så hadde de heller ikke sittet særlig lenge på standen for helsefag.

Ellers kunne studiespesialiserende fortelle om en del interesserte elever. De hadde rigget til stand på selve scenen. eelvene som bemannet standen mente at magne av de som søker stud. spes. vet hva de skal, og derfor helelr bruker tiden på andre stander.

Det virket som de fleste standene var godt besøkt, og elevene fra ungdomsskolene i inntaksområdet virket motiverte og interesserte i å skaffe seg informasjon.

av GH, publisert 11. november 2013 | Skriv ut siden

Siste fra Studiespesialisering

  • DSCN2292
    av Tekst og foto: Hans Gunnar Omdal, 28.02.19

    Påskeføre i februar

    Les mer