Mandag 30.oktober dro 23 elever fra 3apo, 3hje og 1 hst på 5 dagers studietur til Praha. De første dagene hadde vi byvandring og Jitka (guiden vår) viste oss Den astronomiske klokke på Rådhusplassen, Karlsbroen, Den jødiske kirkegård, Utsiktstårnet og Speillabyrint i Petrinåsen, Hungersmuren, Strahov kloster og Praha- borgen med St.Vitus- katedralen bare for nevne noen severdigheter. Etter all kulturen var det ganske mange som ville til ” Det gule marked ” for å handle.

De neste dagene hadde vi faglige ekskursjoner til barnehjem, psykiatrisk sykehus, apotek og plastikk kirurgisk avdeling på Vinohrad hospital.  Denne avdelingen ble opprettet etter den 1.verdenskrig av en tidligere feltlege og var den første i sitt slag i verden.  Vi fikk se bilder av skader og ble forklart hvordan slike skader blir behandlet kirurgisk.

Vi var også på omvisning i krystallfabrikken i Podebrady.  I tillegg til å få innblikk i glass produksjon fikk vi også se at arbeidet som glassblåser eller glass- sliper er hardt og farlig og at lønnsnivået er lavt.  Jitka benyttet tiden i bussen til å fortelle om Tsjekkia, historie, utdanning, skole, helsestell, bolig, arbeid og språk. Setningen ” Stikk fingeren ned i halsen” på tsjekkisk består bare av konsonanter og er nesten umulig for oss uttale.

Spennende var også besøket på en videregående helsefaglige skolen hvor vi ble vist rundt av noen av skolens elever.   Vi jobber med å utvikle et framtidig samarbeid med skolen og planen er at en tsjekkisk lærer besøker vår skole i mars neste år.

Været endret seg fort fra mildt, fint høst vær til skikkelig kaldt med kraftig vind og nedbør.  En morgen var det hvitt på marken og kaos på veiene inn til Praha på grunn av is. Ekstremvær sa de også i Tsjekkia.Men flott var det!

av Hårtveit, Gustav, publisert 1. juni 2007 | Skriv ut siden